Druiven

Airén wit
Info: De meest productieve druivensoort van alle druivensoorten. Airen is een variëteit voor witte wijn die in vrijwel elk wijn producerend land is aangeplant. Hij is dan ook de grootste ter wereld. De druivenstok is gemakkelijk in teelt en heeft een groot rendement. Rendement is opbrengst per hectare. Zijn grootste verdienste is dat hij, ook al is hij zeer rijp, toch een hoog zuurgehalte houdt. Smaak en geur van de wijn zijn relatief neutraal en licht, met duidelijke citrustonen.
Type: Citrus, groene appel en noten

Albariño wit
Info: Albarino is een bijzonder aromatische druivensoort voor witte wijn. Hij komt vooral voor in het noordwesten van Spanje (Rías Baixas) en Noord-Portugal.
Type: Abrikoos - citrus - perzik

Aligoté wit
Info: Druivensoort voor witte wijn met een hoge zuurgraad. De Aligoté wordt voornamelijk in de Bourgogne aangeplant en was hier enige eeuwen geleden zelfs belangrijker dan de Chardonnay. Tegenwoordig wordt de Aligoté overschaduwd door deze soort. De wijnen zijn fris zuur en kunnen een ronde fruitigheid hebben.

Arneis wit
Info: Aromatische Italiaanse druivensoort voor witte wijn, die vooral voorkomt in Piemonte. Deze cepage brengt fijne, elegante wijnen voort.
Type: Peer - abrikoos - hazelnoot - amandel

Auxerrois rood
Info: Een ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tanninerijke wijnen geeft. In Argentinië is de druivensoort veel aangeplant en geeft hij goede, rijke oogsten. In de druif vindt men de geur en smaak van gedroogd fruit, zwarte bessen en pruimen. In Argentinë is de wijn zacht, in de Cahors meer tanninerijk.
Type: Gedroogd fruit, pruimen, zwarte bes

Auxerrois blanc wit
Info: Auxerrois is een druivensoort voor witte wijn die vooral in Noord-Oost Frankrijk verbouwd wordt en die het best Auxerrois blanc kan worden genoemd. Dit vooral om deze druivensoort niet te verwarren met de rode Malbec die in de Cahors Auxerrois wordt genoemd. De wijnen die van deze druivensoort gemaakt worden zijn neutraal van smaak met hoge zuren en een hoog alcoholgehalte.
Type: Asperges, Gemaaid gras, Neutraal

Azal branco wit

Barbera rood
Info: Een betrouwbare Italiaanse druivensoort die overal ter wereld is aangeplant. De druivenstokken geven goede opbrengsten en de druif heeft een hoog zuurgehalte. De druiven moeten niet te rijp worden omdat de resultaten dan zeer mager kunnen zijn en de wijn een bijna gekookte smaak krijgt. De beste Barbera’s zijn te vinden in de Piemonte in Noord-Italië. De bijna paarse wijnen hebben de smaak en geur van vol rood fruit, met een goed zuurgehalte.
Type: Kersen, Pruimen, Rode bessen

Bobal rood
Info: Spaanse druivensoort voor rode wijn. Bobal komt vooral voor in zuidwest Spanje (Valencia, Cuenca en Albacete). Derde rode druivensoort van Spanje met zo´n 100.000 ha aangeplant. Vol kleur. Ook erg geschikt voor rosé.
Type: Kersen, pruimen en rood fruit

Bonarda rood

Cabernet Cortis Rood

Cabernet Franc Rood
Info: Een toegankelijke donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de cabernet sauvignon. Net als deze druif heeft de cabernet franc flink wat tannine, maar is minder uitgesproken in geur en smaak, wel wat kruidiger. De wijnen hebben fijne tannines en subtiele aroma's van klein rood fruit en kruiden. In koelere klimaten zoals in de Loire worden de wijnen fris en fruitig. De cabernet franc wordt ook veel gebruikt als basis voor rosé. Deze rosé-wijnen zijn kruidig met een donkerroze kleur.
Type: groene peper - viooltjes - zwarte bessen

Cabernet Sauvignon Rood
Info: Cabernet Sauvignon is één van de groten onder de druivensoorten, zowel qua aanplanting als qua kwaliteit. Cabernet Sauvignon geeft de wijn kracht, structuur en complexiteit, die helemaal tot uiting komt na enkele jaren rijping. Het zijn uitgelezen aromatische wijnen met aanzien.
Type: cederhout - chocolade - cassis

Carignan rood
Info: Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De kleur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje is hij in volume de derde druivensoort, daar wordt hij Cariñena genoemd, en in Catalunya Samso.
Type: Peper, pruimen, inkt

Cariñena rood
Info: Spaanse naam voor Carignan. Genoemd naar de plaats Cariñena, 60 km van Zaragoza, in de provincie Aragon. Een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De kleur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje (Cariñena, Mazuelo) is hij in volume de derde druivensoort. In Cataluna heet de Carinena Samso.
Type: Peper, pruimen, tannine

Cataratto bianco wit
Info: Catarratto is een druivensoort van het eiland van Sicilië, uit de zuidelijke kust van Italië, en wordt meestal gebruikt in de productie van lichte, gemakkelijk-drinkende witte wijn. Ondanks deze bijna uitsluitend in Sicilië wordt gekweekt, is één van Italië's meest geplante druivensoorten, die samen ongeveer 60 procent van het totale wijngaardareaal van het eiland bevat.
Type: Abrikozen, citrus en pompelmoes

Chardonnay Wit
Info: Chardonnay is de beroemde witte druivensoort afkomstig uit de Bourgogne. Als zeer productieve en makkelijk te telen druif heeft zij van daaruit de hele wereld veroverd. Haar grote Bourgogne-wijnen, zoals Meursault en Montrachet, zijn nog steeds hét grote voorbeeld voor wijnmakers over de hele wereld. De meeste chardonnays zijn eikgelagerd en kunnen enkele jaren bewaren, afhankelijk van de herkomstregio en de gebruikte vinificatiemethode. Men ontdekt in het glas rijke en gevarieerde aroma's zoals citrus, gedroogd fruit, boter, geroosterd brood en noten.
Type: karamel - geroosterd brood - perzik

Cinsault rood
Info: De cinsaut of cinsault is een oude druivensoort uit de Provence, die zich verspreid heeft naar de Languedoc en de Rhonevallei. De druif gedijt zeer goed in een droog klimaat en komt daarom veel voor in Zuid-Frankrijk, Corsica, Noord- en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de Cinsaut vooral beroemd geworden als de voorouder van de lokale variëteit pinotage. Dankzij de lichte schil is de soort heel geschikt voor rosé. De wijnen drinken gemakkelijk weg en hebben een laag alcohol- en zuurgehalte.
Type: rood fruit - gedroogd fruit - witte bloemen

Clairette wit
Info: Druivensoort met zeer dunne schil voor witte wijn. Vroeger veel gebruikt als basis voor vermouth vanwege zijn natuurlijk hoge alcoholgehalte. De druif is nu nog bekend door de mousserende wijn Clairette de Die. De wijnen kunnen fruitig zijn, maar zijn kwetsbaar voor oxidatie. Ook kunnen de wijnen aan de zware kant zijn met weinig zuur.
Type: Perzik, pruimen, meloen

Colombard Wit
Info: Colombard is een witte druivensoort, een kruising van de chenin en de gouais. Hij wordt vooral gebruikt in blends. Deze druif produceert lichte en frisse witte wijnen.
Type: limoen - nectarine - pompelmoes - buxus

Cortese wit
Info: Kleine druivensoort voor witte wijn die voornamelijk verbouwd wordt in Piemonte voor de beroemde Gavi-wijnen. De soort behoudt zijn zuurgraad goed ook in hete zomers. De opbrengsten worden laag gehouden voor een goede kwaliteit.
Type: Citrus - appel - perzik

Croatina rood
Info: Croatina is een rode wijn druivensoort gevonden in verschillende gebieden van Centraal Noord-Italië, namelijk Oost-zuiden Lombardije, Piemonte en westerse Emilia-Romagna. Het is soms bekend door zijn synoniem Bonarda, een bijnaam die hij met Uva Rara en Bonarda Piëmontees, een in de buurt van uitgestorven aromatische variëteit van de heuvels van Piemonte deelt.
Type: Bloemen, bosbessen en rood fruit

Dolcetto rood

Elbling Wit
Info: Elbling is een druivensoort voor witte wijn. De soort geldt als één van de oudste van Europa.
Type: Citrus, Druiven, Groene appel

Favorita wit

Floreal blanc Wit

Freisa rood

Gamay rood
Info: Gamay is de haastige Beaujolais-druif. Haastig vanwege de 'snelle' vinificatie met gebruik van ‘macération carbonique’.Maar ook de rijping is snel, zodat deze druivensoort ook goed kan rijpen in koelere gebieden zoals de Loire. De wijnen kunnen omschreven worden als fris en fruitig, wat licht van kleur, veelal met een sterk blauwe toon. In de de geur en smaak vinden we aardbeien, frambozen, kersen en soms banaan. De wijnen kunnen zeer verfrissen, omdat zij laag in tannine en wat hoger in zuur zijn. De wijnen komen het best tot hun recht als ze lekker ietwat gekoeld geserveerd worden.
Type: Aardbei, framboos, kers

Gewurztraminer wit
Info: Een druivensoort voor de productie van aromatische witte wijnen, zeer gemakkelijk te herkennen. De schil van de druiven is vol pigment. Dit maakt deze wijn een van de donkerste witte wijnen die er zijn. De smaak en geur herbergen tropisch fruit zoals lychees en geurende bloemen als rozen.
Type: Bloemen, lychee, passievrucht

Glera Wit
Info: Glera is een witte druivensoort die sinds jaar en dag groeit in de regio's Veneto en Friuli, in het noordoosten van Italië. Het is een zeer productieve druif die laat in het seizoen rijpt. Glera heeft een hoge zuurtegraad en frisse aroma's, waardoor hij ideaal is voor de productie van mousserende wijn. Het is dé druivensoort voor prosecco-wijnen, zowel frizzante als spumante, en in veel mindere mate stille witte wijnen.
Type: appel - perzik

Godello wit

Grenache rood
Info: De grenache of garnacha is een Spaanse druivensoort die in de middeleeuwen verspreid werd naar de Languedoc, de Rhônevallei en de Provence. Het is één van de meest verspreide druivensoorten ter wereld, na de merlot en de cabernet sauvignon. In Spanje is garnacha de meest voorkomende donkere druivensoort. Grenache is een sterke en zeer productieve soort, die goed tegen extreme hitte kan. De druif rijpt lang en kan zo een hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de grenache kenmerken zich door een zeer fruitige - bijna zoete - smaak waarin bramen en wat peper te ontdekken zijn. Ze hebben doorgaans een hoog alcoholgehalte en weinig zuren.
Type: zwart fruit - cacao - specerijen

Grenache blanc Wit
Info: Productieve betrekkelijk probleemloze druivensoort voor witte wijn met veel extract. De wijn heeft een hoog natuurlijk alcoholgehalte en maar weinig zuren.
Type: Dille, Groene appel, Perzik

Grenache tintorera rood
Info: Productieve druivensoort voor rode wijn die meestal gebruikt wordt om zijn goede kleur. De wijnen zijn licht fruitig met een goed alcohol percentage. syn: Alicante
Type: Leer, pruimen en rode bessen

Grillo wit
Info: Witte druivensoort uit Sicilië die gebruikt wordt in de blend voor Marsala.
Type: Abrikozen,Citroen,Citrus

Gros Manseng wit
Info: Gros Manseng, Zuid-West Frankrijk is de thuisbasis van deze druivensoort die naast de Petit Manseng wordt gebruikt voor de witte zoete wijnen van Jurançon. Gros Manseng wordt ook vaak gebruikt voor de droge Jurançon sec. Gros Manseng is productiever en hoewel aromatisch lang niet zo geconcentreerd van smaak als de Petit Manseng.
Type: Citrus, perzik, vijg

Incrocio Manzoni Wit
Info: Mengeling van Traminer & Trebbiano

Insolia wit
Info: syn: Ansonica Druivensoort voor witte wijn die voorkomt op Sicilië en daar wijn geeft van goede kwaliteit. De wijnen van deze druif hebben frisheid en wat grassige kruidigheid.
Type: Citrus, Gemaaid gras, Grapefruit

Lambrusco rood
Info: Druivensoort voor rode wijn uit Emilia Romagna, Italië, die beroemd is als basisdruif voor de wijn Lambrusco. De druivensoort geeft hoge opbrengsten en lichte tot middelzware wijnen.
Type: Aarbeien, frambozen, kersen

Loureira wit

Macabeo wit
Info: In Spanje is de macabeo een belangrijke druivensoort voor witte wijn. Hij is afkomstig van Catalonië. In de Rioja noemt men hem Viura. De macabeo brengt elegante en fruitige wijnen voort, die op hun best zijn wanneer ze jong gedronken worden.
Type: bloemen - groene appel - noten

Malbec Rood
Info: Malbec is een ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tanninerijke wijnen geeft. In Argentinië is de druivensoort veel aangeplant en geeft hij goede, rijke oogsten. In de druif vindt men de geur en smaak van gedroogd fruit, zwarte bessen en pruimen. In Argentinë is de wijn zacht, in de Cahors meer tanninerijk.
Type: Gedroogd fruit, jasmijn, pruim

malvasia Wit
Info: Malvasia of Malvoisie is één van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Vandaag is deze druif steeds minder in trek en verdwijnt ze langzaam. De soort komt nog voor in verschillende regio's in Italië, Sicilië, Sardinië, in Rioja en Navarra in Spanje, en in Portugal en Madeira. De wijnen zijn vrij stevig en hebben een duidelijke notengeur en mooie zuurtegraad.
Type: citrus - noix - steenfruit

Marselan Rood
Info: Druif ontstaan in 1961 uit een kruising van Cabernet sauvignon en grenache noir, in de Hérault. Komt voor in Zuid-Frankrijk. Vrij kleine druiven die vroeg rijpen. Geeft comlexe wijnen met veel kleur en geur, die rijk zijn aan soepele tannines. De wijnen hebben een lang bewaarpotentieel. In de smaak en geur komt men tegen: cacao, cassis, confiture, kruiden, frambozen, rijp fruit, geconfijt fruit, rook, kruisbes, kirsch, bramen, peper, olijven, pruimen, drop en groen. De naam ontleent de druif aan het plaatsje waar hij gekweekt werd, Marseillan.
Type: Bramen, Cacao, Groene kruiden

Mencía rood
Info: Spaanse druivensoort voor rode wijn.
Type: Framboos - groene kruiden - zwarte bessen

Merlot Rood
Info: Een productieve en vroegrijpe donkerblauwe druivensoort met geen al te dikke schil en een relatief hoog suikergehalte. Het sap is weelderig, fruitig en kan bijna zwoel zoet zijn. Jonge merlot-wijnen worden gekenmerkt door rijke aroma's van rood en zwart fruit, terwijl in de oudere wijnen tonen van pruim, kreupelhout en kruiden op de voorgrond treden. In de mond is hij zacht met aangename tannines. Vaak wordt hij geassembleerd met de cabernet-sauvignon. Waar de merlot vroeger een exclusiviteit van de Bordeaux-regio was, wordt de druif nu wereldwijd verbouwd.
Type: kers - pruim

Monastrell rood
Info: Monastrell is een sterke druivensoort voor rode wijn met een zeer dikke schil, ook bekend onder de naam Mourvèdre. De wijnen die hiervan gemaakt worden bevatten veel tannine en suiker en genoeg zuren. Gedijt goed in extreme klimaten: hete zomers en koude winters. Loopt laat uit en is laat rijp, dus is geschikt voor de zuidelijker gebieden. Te vinden in Bandol, waar men er top rosé van maakt. Verder groot in de Spaanse gebieden Almansa, Alicante, Jumila en Yecla. Niet erg geschikt voor lang rijpen want hij heeft de neiging tot oxideren. Er wordt overigens ook dessert wijn van gemaakt. De wijnstokken worden in grote getalen aangeplant in de Australische, Californische en Spaanse wijngaarden. In smaak en geur treft men wilde bramen, specerijen, peper en ook leer en meer aardse tonen. Goed bij vlees en wild. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het stadje Muviedro bij Valencia waar hij vandaan moet komen.
Type: Bramen, Rode bessen, Specerijen

Montepulciano rood
Info: Wijdverspreide Italiaanse druivensoort voor rode wijn, vooral in de Abruzzen, Marche en Molise. De wijnen van de montepulciano-druif zijn diepgekleurd en soepel met zachte tannines. Ze worden best jong gedronken.
Type: braambes - kers - pruim

Moscato moelleux
Info: = Muscat blanc à petits grains. Een druivensoort voor witte wijn die onder veel namen voorkomt en gemakkelijk verward kan worden met de Muscat d’Alexandrie en de Muscat Ottonel. Deze laatste twee brengen in het algemeen wijnen van mindere kwaliteit voort dan de Muscat blanc à petits grains die ook wel Muscat d’Alsace en Muscat de Frontignan wordt genoemd. De wijnen die van de Muscat blanc à petits grains gemaakt worden zijn subtiel en hebben een fruitige, bloemige geur en smaak waarin rozen en druiven zijn te herkennen. De wijnen kunnen zoet en intens zijn, zoals de vins doux naturels uit Zuid-Frankrijk of subtiel en droog wanneer ze uit de Elzas komen. De Italiaanse naam is Moscato. Daar is deze variëteit hoofdbestanddeel van de spumante uit het Noorden.
Type: Druiven, rozen en sinaasappel

Mourvèdre rood
Info: Een sterke druivensoort voor rode wijn met een zeer dikke schil. De wijnen die hiervan gemaakt worden bevatten veel tannine en suiker, en genoeg zuren. De soort is beroemd om de rode Bandol wijnen uit Zuid-Frankrijk. Mourvèdre gedijt in Frankrijk het best in de Franse Provence, omdat deze druif de volle kracht van de zon nodig heeft om te rijpen. De varieteit wordt ook in blends gebruikt in de Franse Rhône. Daarnaast worden de wijnstokken in grote getalen aangeplant in de Australische, Californische en Spaanse wijngaarden. Gedijt goed in extreme klimaten: hete zomers en koude winters. Loopt laat uit en is laat rijp, dus is geschikt voor de zuidelijker gebieden. Niet erg geschikt voor lang rijpen want hij heeft de neiging tot oxideren. Er wordt overigens ook dessert wijn van gemaakt. In smaak en geur treft men wilde bramen, specerijen, peper en ook leer en meer aardse tonen. Ook bekend onder de naam Monastrell. Goed bij (geroosterd) vlees en wild. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het stadje Muviedro bij Valencia waar hij vandaan moet komen.
Type: Bramen, Rode bessen, Specerijen

Muscadelle Wit
Info: Een typische druivensoort voor de Bordeaux voor witte wijn. Hij rijpt vroeg en loopt laat uit en heeft een aantrekkelijk hoge productie. Deze druif wordt meestal gebruikt om zoete wijnen wat extra parfum te geven. De wijnen hebben een krachtig druivenaroma in de geur en smaak en wat tonen van bloemen. De soort wordt vooral gebruikt voor het maken van zoete wijnen. Maar het gegeven dat in de geclasseerde crus van Sauternes een maximum van 5 % in de blend als voldoende geldt, onderstreept de ondergeschikte rol die deze variant speelt.
Type: Bloemen, Perziek, rozijn

Muscat Wit
Info: Muscat blanc à petits grains is een druivensoort voor witte wijn die onder veel namen voorkomt en gemakkelijk verward kan worden met de Muscat d’Alexandrie en de Muscat Ottonel. Deze laatste twee brengen in het algemeen wijnen van mindere kwaliteit voort dan de Muscat blanc à petits grains die ook wel Muscat d’Alsace en Muscat de Frontignan wordt genoemd. De wijnen die van de Muscat blanc à petits grains gemaakt worden zijn subtiel en hebben een fruitige, bloemige geur en smaak waarin rozen en druiven zijn te herkennen. De wijnen kunnen zoet en intens zijn, zoals de vins doux naturels uit Zuid-Frankrijk of subtiel en droog wanneer ze uit de Elzas komen. De Italiaanse naam is Moscato. Daar is deze variëteit hoofdbestanddeel van de spumante uit het Noorden.
Type: Druiven, rozen en sinaasappel

Muscat d'Alexandrie wit

Nebbiolo rood
Info: Een beroemde, laat rijpende Italiaanse druivensoort voor rode wijn. De druiven hebben een hoog zuurgehalte en hebben een lang seizoen nodig om tot volledige rijping te komen. De beroemdste Nebbiolo’s komen uit twee wijngebieden in de Piemonte vlakbij Alba: de Barolo en de Barbaresco. De wijn heeft een diepe kleur, een hoog tanninegehalte, een hoog zuurgehalte en veel extract. Na 10 jaar kunnen de wijnen nog steeds diepzwart zijn. Ze hebben een complexe smaak en de geur van geconcentreerd zwart fruit, paddenstoelen, teer en soms zelfs truffels. Maar ook de geur van viooltjes treft men soms in een Barolo.
Type: Paddestoelen, Viooltjes,Zwarte bessen

Nero d'Avola rood
Info: Druivensoort voor rode wijn die vooral voorkomt op Sicilië, Italië. Deze soort geeft donkere, zachte maar toch stevige rode wijnen. De soort wordt de laatste jaren steeds meer aangeplant, ook in Australië.
Type: Kersen, Peper, Zwarte bessen

Ortugo Wit
Info: Ortrugo is a white Italian wine grape variety that is grown in the Piacenza hills of the Emilia-Romagna region of north central Italy. Here the grape is often blended with Malvasia in the DOC white wines of the area.[1] According to wine expert Oz Clarke, the grape has moderate acidity with high alcohol potential and often contributes a deep yellow color to the wine. In some regions the grape is used in slightly sparkling frizzante and fully sparkling spumante wines
Type: Druiven, honing en perzik

Parellada wit
Info: Witte druif, normaal gesproken gebruikt met Macabeo (Viura) en Xarel.lo in het gebied Catalunya voor de productie van cavas. Het is een Catalaanse soort van uitstekende kwaliteit, die een fijne, aromatische en verfrissende wijn kan produceren. In koude klimaten is de opbrengst laag. Hij produceert dan knapperige, perfect evenwichtige wijnen met voldoende zuur. Zeer bestand tegen ziektes, speciaal tegen rot, is goed geschikt voor vatgisting en ouderen op eiken.
Type: Citrus, gele appel, groene appel

Perricone rood
Info: Perricone is een druif die veel voorkomt in Sicilië, voor rode wijn. Wordt er veel gebruikt in blends.
Type: Bramen, kersen en pruimen

Petit Verdot Rood
Info: De Petit Verdot is een oude inheemse druivensoort uit de Bordeaux, die oorspronkelijk enkel voorkwam in de Médoc, maar nu ook aangeplant is in de Graves. De druif is laatrijp en brengt wijnen voort met een intense kleur, rijke tannines en krachtige aroma's. De soort verliest aan belang, maar wordt wel nog gebruikt in de beroemde Grands Crus Classés van de Médoc.
Type: Peper - specerijen - zwarte bessen

Picpoul wit
Info: Picpoul blanc is een druivensoort voor witte wijn uit de Languedoc. Er bestaan ook een Picpoul gris en een Picpoul noir. De witte wijnen hebben een hoog zuurgehalte. De druivensoort is de basis voor de ‘Picpoul de Pinet’ wijnen. Picpoul is één van de 13 druivensoorten die gebruikt mogen worden om Châteauneuf du Pape te maken.
Type: Pruim, droog fruit, groene appel

Pineau d’Aunis rood
Info: Pineau d’Aunis is een druivensoort voor rode wijn die reeds sinds de middeleeuwen voorkomt in de Loire. De wijnen van de Pineau d’Aunis hebben een aangename ongecompliceerde fruitigheid en iets kruidigs. De soort wordt het meest gebruikt in de wijngaarden rond Touraine en Anjou.
Type: aardbeien, frambozen en specerijen

Pinot Blanc wit
Info: De pinot blanc is afkomstig uit de Bourgogne, maar komt nu vooral voor in de Elzas en Italië. In de Elzas staat hij bekend onder de naam Klevner. Deze mutant van de pinot gris brengt stille witte wijnen en mousserende wijnen voort, die zacht, fris en fruitig zijn.
Type: groene appel - perzik - lychee

Pinot Gris wit
Info: De Pinot Gris is afkomstig uit de Bourgogne. Het is een druivensoort voor witte wijn, mutant van de Pinot Noir. De wijnen zijn elegant, complex en kruidig met tonen van wit fruit, honing, vanille, kaneel ...
Type: perzik - specerijen - abrikoos

Pinot Noir Rood
Info: De pinot noir is een belangrijke druivensoort in de Bourgogne en de Champagne. Het is ook de enige toegelaten druif voor rode wijn in de Elzas. De vorm van de druiventros lijkt op een pijnboomappel ("pinot"), vandaar de naam. Deze druivensoort brengt fantastische wijnen voort met veel finesse, een rijk smakenpalet en een lange bewaarkracht. Deze druif is in staat om de vele kleine verschillen in terroir, zo typerend voor de Bourgogne, schitterend tot uitdrukking te brengen.
Type: jonge wijnen: aardbei - kers - viooltjes oudere wijnen: zoethout - aardse tonen

Primitivo rood
Info: De primitivo voelt zich thuis in Zuid-Italië, meer bepaald Puglia. Het is een druivensoort met donkere schil die diepgekleurde, intense en tanninerijke wijnen voortbrengt. In Californië is de soort gekend onder de naam Zinfandel.
Type: Kers - specerijen - viooltjes - zwarte bes

Raboso rood
Info: Raboso is een rode druivensoort geteeld in de regio Veneto in Noord-Italië. Meestal in de laaggelegen kustgebieden rond Piave. Het is meestal gebruikt in blends, maar maakte ook in kleine hoeveelheden als een rassen wijn. Over het algemeen hebben beiden hoge niveaus van tannine en zuurgraad, maar voorzichtige oogsten en vinificatie technieken kunnen een evenwichtige, verse rode wijn met zwarte bessen en kruid kenmerken opleveren.
Type: Rode bessen, tannine en thee

Ribolla wit
Info: Deze witte druif komt vermoedelijk uit Griekenland en kwam via Slovenië terecht in Friuli-Venezia Giulia. Toen rond de eeuwwisseling de internationale interesse in wijnen uit Noordoost-Italië groeide, werd de Ribolla steeds meer aangeplant. Vandaag is het één van de belangrijkste druivenrassen in de DOC's Colli Orientali del Friuli en Collio Goriziano. Ribolla-wijnen hebben doorgaans een hoge zuurtegraad. Naast de monocepages, wordt de Ribolla ook geassembleerd met Pinot Grigio, Friulano en Malvasia.
Type: perzik - citrus - appel

Riesling Wit
Info: Deze beroemde vroeg rijpe druivensoort voor witte wijn krijgt niet altijd het begrip en de waardering die hij verdient. Er zijn zeer veel verschillende Rieslingwijnen: van droog en jong drinkbaar tot zoete Duitse trockenbeerenauslesen die zeer goed lang weggelegd kunnen worden. Wijn gemaakt van Riesling is licht in alcohol, heeft verfrissend veel fruit en heeft het bijzondere vermogen het karakter van het gebied en de ‘terroir’ door te geven. In de jonge wijnen proeven en ruiken we citrus, bloemen en staalachtige, droge tonen. In de edele zoete wijnen vooral honing, bloemen en nog veel meer, maar altijd blijft er een prettig en verfrissend zuurtje te onderscheiden.
Type: Bloemen, citrus, honing

Rivaner wit
Info: Rivaner = Müller Thurgau. De druivensoort is een kruising tussen de Riesling en de Silvaner en is gekweekt om de betrouwbaarheid van de Silvaner en de kwaliteit van de Riesling te combineren. De wijn is heel aromatisch en geurt naar fruit en bloemen.
Type: citrusfruit - druiven - gele appel

Roussanne wit
Info: Elegante druivensoort voor witte wijn. Meest gebruikt in de Rhône en de Zuidfranse Midi. Roussanne rijpt laat wat problemen kan opleveren in sommige koudere gebieden. De wijnen zijn geurig, fruitig, kunnen iets kruidig zijn en hebben een goed potentieel om te ouderen.
Type: Abrikoos, groene appel, perzik

Sangiovese rood
Info: Een oude druivensoort die overal in Italië is aangeplant. In Italië vindt men vele gekloonde versies van deze soort, de meesten daarvan produceren niet dezelfde kwaliteit als de Sangiovese. De Sangiovese is de druivensoort voor de duurste Italiaanse wijn, de Brunello di Montalcino en is daarnaast natuurlijk ook de basis voor de Chianti. In het algemeen heeft de wijn een lichte kleur en heeft hij een wat aardse smaak en geur met fruittonen.
Type: Champignon, kruiden, cassis

Sauvignier gris rosé

Sauvignon Blanc Wit
Info: Sauvignon is een aromatische druivensoort voor witte wijn met een eerder laag rendement, waardoor hij vaak geassembleerd wordt. Hij wordt gewaardeerd voor zijn structuur, frisheid en minerale ondertoon. Deze druif levert wijnen die droog, verfrissend, pittig en snel drinkbaar zijn. De sauvignon blanc in zijn puurste vorm komt voor in de Franse wijngebieden Pouilly Fumé en Sancerre / Menetou-Salon aan weerszijden van de Loire. Maar ook in Nieuw-Zeeland heeft deze druivensoort furore gemaakt.
Type: groene appel - gemaaid gras - asperges

Sauvignon Gris
Info: Hoewel deze wijn sauvignon gris genoemd wordt, heeft hij een nogal bleke gele kleur. Het is ook bekend onder de naam surin van Poitou, met inbegrip van de Loir-en-Cher.
Type: Pompelmoes, buxus en passievrucht

Sémillon wit
Info: Sémillon is een heel productieve witte druivensoort die wereldwijd geteeld wordt. De druiven hebben een fijne pel waardoor ze makkelijk aangetast worden door edele rotting, die prachtige zoete wijnen voortbrengt. Sémillon zorgt voor rijke en aangenaam zachte wijnen.
Type: mango - perzik - geroosterd brood

Sorelli Wit

Sousón rood

Souvignier gris Rood

Syrah Rood
Info: Syrah is een druivensoort voor rode wijn en kruidige rosé. Hij is toonaangevend in de vallei van de Rhône en in Australië, waar men deze soort ‘shiraz’ noemt. Zijn aanplanting neemt wereldwijd toe. De rode wijnen van de Syrah hebben een mooi diepe kleur en complexe aroma's van fruit, bloemen en kruiden. De tannines geven het geheel structuur. De syrah brengt ook aangename en elegante rosé-wijnen voort met een verleidelijke fruitigheid.
Type: bramen - peper - zwarte bessen

Tempranillo Rood
Info: Een typisch Spaanse druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De naam verwijst dan ook naar het Spaanse 'temprano', wat ‘vroeg’ betekent. De Tempranillo heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe robijnkleur, die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur en drinkt zeer aangenaam weg. De druif kent vele synoniemen: Aragones, Tinto fino, Tinto del país, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Tinta Roriz, Ull de llebre, Cencibel, enz.
Type: aardbei - groene kruiden - zwarte bessen

Terret Blanc wit
Info: Typische zuidelijke druivensoort voor witte wijn. Vooral gekend om zijn gebruik in wijnen uit de Languedoc.
Type: Amandelen, citrus, gedroogd fruit

Traminer Wit
Info: Traminer is een naam die kan worden gebruikt om te verwijzen naar een aantal oude Europese druivensoorten. Historisch gezien werd deze gebruikt om de Germaanse familie Traminer varianten te beschrijven of als een synoniem voor een belangrijk lid van deze familie, Gewurztraminer. Traminer van geschiedenis is lang en ingewikkeld, met elk van haar traditionele groeiende regio's bieden verschillende namen en lokale geschiedenissen voor de Traminer-familie.

Treixadura wit

Trepat rosé
Info: De rode Trepat druif heeft grote - maar weinig - druiven per tros en zijn schil is ideaal voor maceratie die nodig is om rosé te verkrijgen. Deze druif wordt vooral gebruikt voor rosé cava in het gebied Pira (Tarragona, Spanje), waar het perfecte microklimaat heerst voor deze soort.
Type: Aardbei, bosaardbei, framboos

Ugni blanc wit
Info: De meest productieve druivensoort van alle druivensoorten. Een variëteit voor witte wijn die in vrijwel elk wijn producerend land is aangeplant. De druivenstok is gemakkelijk in teelt en heeft een groot rendement. Zijn grootste verdienste is dat hij, ook al is hij zeer rijp, toch een hoog zuurgehalte houdt. Smaak en geur van de wijn zijn relatief neutraal en licht, met duidelijke citrustonen.
Type: Citrus, groene appel, noten

Verdejo Wit
Info: Verdejo is de aromatische druivensoort achter de frisse witte wijnen van de Rueda in centraal Spanje. Het is verreweg de meest aangeplante variëteit in deze regio en komt amper voor buiten Spanje. Men gebruikt hem voor mono-cepage wijnen of in combinatie met de viura of de sauvignon blanc. Verdejo wijnen worden gewaardeerd om hun citrusaroma's en kruidigheid, hun evenwicht in zuren en hun bewaarpotentieel.
Type: citrus - honing - noten - peer

Vermentino wit
Info: Waarschijnlijk aan de Malvasia verwante druivensoort voor witte wijn, misschien wel dezelfde. Op Corsica worden van deze druivensoort krachtige, intense, witte wijnen met veel kleur gemaakt. In de smaak en geur veel rijp fruit, noten, en hij is enigszins kruidig. Ook kunnen we meidoorn en laurier in de smaak vinden.
Type: Citrus, noten en passievrucht

Viognier wit
Info: Een zeldzame druivensoort, voor witte wijn. De druiven zijn klein, hebben een diepe kleur en produceren gouden, volle wijnen. In smaak en geur treft men abrikozen, perzik en bloemen. De Viognier komt oorspronklijk uit het noordelijk Rhône gebied, maar is vandaag ook te vinden in het zuiden van Frankrijk.
Type: Bloemen, perzik, abrikozen

Viura wit
Info: In Spanje is de Macabeo een belangrijke druivensoort voor witte wijn. In de Rioja noemt men hem Viura. De wijnen zijn hoog in zuurgehalte en hebben een geur van bloemen. Zij verliezen hun smaak en fruitige karakter relatief gemakkelijk en zijn op hun best wanneer zij jong gedronken worden.
Type: Bloemen, Groene appel, Notten

Voltis Wit
Info: Voltis is een nieuwe ziekte-tolerante druivenvariëteit

Xarel-lo wit
Info: Witte druif uit Catalonië in het noordoosten van Spanje. Het is één van de meest aangeplante druiven in deze regio. Er worden verschillende stijlen wijnen van gemaakt, maar de bekendste is ongetwijfeld cava, waarin hij geassembleerd wordt met de Macabeu en de Parellada. De Xarel-lo wordt vooral gewaardeerd voor zijn zuren.
Type: abrikozen - citrusvruchten - gedroogd fruit