Oogstcijfers ITALIE +7% (-12,8% gem jaar)

Oogstcijfers ITALIE +7% (-12,8% gem jaar)

Voor de oogst van 2024 wordt 41 miljoen hectoliter geschat, wat een bescheiden stijging van de Vigneto Italia markeert na de laatste ultralichte wijnoogst . Ondanks een +7% ten opzichte van de waarden voor 2023, rapporteerden de officiële voorspellingen van het Assoenologi Observatorium, Ismea en de Italiaanse Wijnunie (Uiv) vandaag in Ortigia (SR) als onderdeel van de Waarzeggerij Expo ter gelegenheid van de G7 Landbouw, de De oogst van 2024 blijft ver (-12,8%) verwijderd van het productiegemiddelde van de afgelopen vijf jaar en mist de optimale doelstelling die door de wijnbedrijven onder de 43-45 miljoen hectoliter.

President Riccardo Cotarella verklaart: “Het was een van de meest uitdagende oogsten die ik me herinner in mijn inmiddels lange ervaring als wijnmaker. De oogst van 2024 werd aanzienlijk beïnvloed door aanzienlijke meteorologische veranderingen die Italiaanse wijnmakers van het noorden tot het zuiden van het land op de proef stelden. In het bijzonder vindt de oogst van dit jaar plaats in een extreme meteorologische context, gekenmerkt door klimatologische instabiliteit die onvermijdelijk de productie van de druiven heeft beïnvloed. De eerdere variëteiten werden in sommige gebieden geoogst met lagere opbrengsten en een kwaliteit die werd gekenmerkt door ongunstige weersomstandigheden, terwijl de latere variëteiten te kampen hadden met vertragingen of vooruitgang in de rijping, met een aanzienlijke impact op de suiker- en zuurbalans van de druiven zelf. Maar ondanks de moeilijkheden is wat naar voren komt als een bepalende factor voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijnen juist het werk van de wijnmakers. Nooit eerder zoals dit jaar zijn we geroepen om onze wetenschappelijke competentie en onze technische kennis te demonstreren om zowel het beheer van de wijngaard als dat van de kelder zo goed mogelijk te beheren. In het veld moesten we precieze strategieën hanteren om het gebruik van waterbronnen te optimaliseren, de gezondheid van de planten te monitoren en het exacte moment van de oogst te bepalen om druiven tot hun maximale potentieel te verkrijgen. In de kelder was het werk van cruciaal belang om de grondstof te verbeteren, waarbij met precisie werd gewerkt om de onevenwichtigheden veroorzaakt door de weersomstandigheden te compenseren."

https://www.assoenologi.it/themencode-pdf-viewer/?file=https://www.assoenologi.it/wp-content/uploads/2024/09/Relazione-vendemmiale2024_24-settembre_Ortigia.pdf 
Terug naar blog